Съвети за камина

 

мрамор | гранит | дърво | изграждаме и проектираме камини текст Всички стилове на камини | съвременни, битови, ъглови мрамор | гранит | дърво | уникални модели на камини Зидани камини | горивни камери тухли| дърва | барбекюта и фурни

Как да изберете дърва за камина

Камина на дърва е може би най-интимен елемент в дома. За правило затопляне и приятна гледа за окото, която да носи радост, трябва да изберете правилните дърва. В идеалния случай, е необходимо при избора на дърва за камина, за да се обърне внимание на факторите като съдържание на влага и размерът на дървения материал.

Не е желателно да се подклажда огъня със сурова дървесина. Защото енергията на изгаряне, която е необходима за топлина ще мине през изпаряване на излишната влага в дървесината. На второ място в комина и стъклото на самата пещ ще се съберат много замърсители – конденз. Най-добрите дърва за камина са тези, които имат съдържание на влага 15-25%. Казано по-просто, трябва да бъдат отсечени преди, или през годината преди последния отоплителен сезон. Ако е възможно, изсушете прясно дърво най-малко шест месеца на открито, или под покрив. Трупите със съдържание на влага от 15% имат най-добра калоричност за камина с горивна камера.

Обърнете специално внимание на съхранението на дървения материал. Да не се съхранява под формата на големи купчини – това ще изисква дълго време за да изсъхне. Дървата за камина не трябва да лежат на земята – ще изгният. За да се получи добра термоустойчивост дървата за огрев трябва да имат приблизително същия размер на камерата,или поне приблизително със същия, оптимално – 7-10 см в диаметър и дължина от 2 / 3 до 3 / 4 от размера на фасадата на пещта (обикновено до 35 cm). Ако предварително се премахване на кората от трупите, ще има по-малко сажди.

Най-добрите дърва за камина

Важно е, когато се зарежда, да не се подреждат плътно, защото спира подаването а въздух. Дърва за огрев: дървесни видове Най-добрите дърва за камина са твърдите дървесни видове, защото съдържат малко смола и горят равномерно. Към тях могат да се определят бук , дъб, бреза, габър , явор , ясен , акация и бряст. От всичките видове:

Дъбът е най- перфектен, но твърде луксозен вариант. Той има продължително горене, създава много топлина и приятен аромат. При изгаряне на млад дъб къщата ще се изпълни с миризмата на жар и ще отдава малко топлина. Ето защо, трябва да се използва дърво на средна възраст. Недостатъците дъбовите дърва – имат допълнение към разходите и съмнения относно ползата от такава ценна дървесина.

Брезата – това е класическа в жанра. Калоричността е малко по-ниска от дъб, но дава плавен пламък, гори и дълго време. Основният и недостатък за камина е отделянето на голямо количество сажди. – Трепетлика – гори бързо и трудно се разпалва, но спомага за премахване на саждите от комина.

Липата е голяма опция и почти не отстъпва на дъба. Тя има горене без дим с висока температура и приятен аромат, премахва сажди от комина. – Липа – трудно се разпалват, но държат топлина. – Дървата от овощни дървета -почти всички са твърда дървесина, запазват топлината и излъчват прекрасен аромат, но създават голямо количество дим заради съдържанието на смолисти вещества. – Бор, или смърч – те са към групата на иглолистната дървесина. Съдържат смолисти вещества и образуват голямо количество дим и създават ободряващ аромат на етерични масла,не бива злоупотреби с тях- бързо ще се замърсят камината. По-добре е да се използва като дърво за камина в комбинация с други видове.

Накрая може да се спомене за стволовете, клоните,пънове и корените на дървата. Такъв материал създава топлина, оставяйки малко пепел и създава приятна за окото гледка с необичайна игра и цвят на пламъка.

 

 

 

Comments are closed.